Τμήματα

Τμήμα Ποδηλασίας

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ :
Το γεγονός ότι το παιδί έβγαλε επιτέλους τις βοηθητικές ρόδες δεν συνεπάγεται ότι έμαθε και ποδήλατο .Μια σειρά από απλά μαθήματα και παιχνίδια μαθαίνουν στο παιδί να χρησιμοποιεί το ποδήλατό του σωστά και με ασφάλεια.

Το πρόγραμμα της Ακαδημίας περιλαμβάνει:

 • Εκμάθηση τεχνικής οδήγησης ποδηλάτου

   Από τη στιγμή που το παιδί μάθει να ισορροπεί στις δύο ρόδες ,υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να διδαχθεί μέχρι να μπορέσει  να χρησιμοποιεί σωστά το ποδήλατό του.
Σ' αυτή την πρώτη φάση τα παιδιά μαθαίνουν ποια είναι η σωστή στάση του σώματος πάνω στο ποδήλατο όταν τρέχουν σε ευθεία , στις στροφές , στην ανάβαση και στην κατάβαση , όταν θέλουν να αποφύγουν ένα εμπόδιο κτλ. Μαθαίνουν επίσης να χρησιμοποιούν σωστά τις ταχύτητες και τα φρένα .

 • Κυκλοφοριακή αγωγή.

    Επειδή η ασφάλεια και η σωματική ακεραιότητα των παιδιών είναι πρωταρχικό μας μέλημα , το πρώτο πράγμα τους μαθαίνουμε είναι απαραίτητα η χρήση του κράνους και τα βασικά σήματα του κ.ο.κ.
Κατά δεύτερον , τα παιδιά μαθαίνουν πώς να κυκλοφορούν μέσα στην πόλη , πώς να αποφεύγουν τα αυτοκίνητα και πώς να προειδοποιούν τους οδηγούς για τις κινήσεις που πρόκειται να κάνουν .

 • Γνωριμία με όλες τις μορφές του αθλήματος

Η Ακαδημία ποδηλασίας λειτουργεί ως φυτώριο ανάδειξης νέων ταλέντων που θα στελεχώσουν αργότερα το αγωνιστικό τμήμα ,γι'αυτό έχει ως στόχο να φέρει τα παιδιά σε επαφή με όλες τις μορφές του αθλήματος (ορεινή ποδηλασία , bmx , πίστα , αντοχή κτλ) και να τα βοηθήσει να αποκτήσουν μια σφαιρική άποψη για το τι τους ταιριάζει καλύτερα.

 • Βελτίωση φυσικής κατάστασης

   Η ποδηλασία είναι το μοναδικό άθλημα που χωρίς να καταπονεί τις κλειδώσεις (αφού δεν υπάρχει άμεση επαφή με το έδαφος), δίνει την δυνατότητα στον αθλούμενο να δουλεύει για πολύ ώρα αναερόβια χωρίς να κουράζεται .Με αυτό τον τρόπο επέρχεται πολύ γρήγορα η βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της αντοχής .

 • Συμβουλευτικά προγράμματα διατροφής

Σε όσα παιδιά ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος ή επιθυμούν να βελτιώσουν την φυσικής τους κατάσταση μέσα από τη σωστή διατροφή , παρέχονται ειδικές  συμβουλές και προγράμματα .

 • Διορθωτικές ασκήσεις προβλημάτων υγείας

Με επιπλέον ειδικές ασκήσεις αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά διάφορα σκελετικά προβλήματα που παρουσιάζονται σε αυτές τις ηλικίες  , λόγω της απότομης αύξησης του ύψους .

 • Αγωνιστική συμπεριφορά

Τα παιδιά μαθαίνουν πως θα συμπεριφέρονται στους αγώνες , πως θα αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους τους , πως θα προφυλάσσουν τους εαυτούς τους και τους συναθλούμενούς τους από φυσικά εμπόδια και πως θα προλαμβάνουν τα ατυχήματα στη διάρκεια ενός αγώνα .

 • Συμμετοχή σε αγώνες

Οι αθλητές της Ακαδημίας παίρνουν μέρος σε όλους τους διασυλλογικούς και τα τοπικά κύπελλα και πρωταθλήματα , με αποστολές σε όλη την Πελοπόννησο. Οι αγώνες είναι μοναδική εμπειρία για τα παιδιά , γιατί τους δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στην πράξη όσα έχουν μάθει , να αναμετρηθούν με παιδιά της ηλικίας τους  από άλλες πόλεις και με τον καιρό να αισθανθούν μέλη της ευρύτερης οικογένειας της ποδηλασίας .

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ  :
Σ' αυτό συμμετέχουν αθλητές από την Ακαδημία ποδηλασίας , που επιλέχθηκαν από τον προπονητή του αγωνιστικού τμήματος με βάση τις επιδόσεις τους στους αγώνες, τις δυνατότητές τους στο άθλημα , την θέληση και την επιμονή τους για την προπόνηση.
Το πρόγραμμα προπόνησης του αγωνιστικού τμήματος είναι εντατικό ,εξειδικευμένο για τον κάθε αθλητή και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του αγώνα που πρόκειται να ακολουθήσει  .
Αρχή του ΠΟΤ είναι πως ποτέ δεν πιέζουμε προπονητικά έναν αθλητή ,για να φέρει από νωρίς διακρίσεις για την ομάδα , κάτι που είναι σύνηθες φαινόμενο σε άλλους συλλόγους .Έχει παρατηρηθεί  άλλωστε ότι στις περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό οι αθλητές κουράζονται νωρίς και εγκαταλείπουν τον πρωταθλητισμό .
Βασικό μέλημα των προπονητών είναι αρχικά η προπόνηση βάσης , σύμφωνα με την οποία αυξάνουμε σταδιακά την δύναμη και την ταχύτητα του αθλητή και πάντα ανάλογα με την ηλικία του και τη φυσική του κατάσταση . Το στάδιο αυτό μπορεί να κρατήσει μερικά χρόνια .
Μετά την προπόνηση βάσης ο αθλητής είναι έτοιμος για προπόνηση πρωταθλητισμού. Σ' αυτή τη φάση  οι επιδόσεις του αθλητή αυξάνονται ραγδαία και συχνά ξεπερνούν τα Ελληνικά δεδομένα .
Το πρόγραμμα προπόνησης του αγωνιστικού τμήματος περιλαμβάνει:

 • Προπονήσεις δρόμου
 • Προπονήσεις mountain bike
 • Προπονήσεις πίστας στο Ολυμπιακό ποδηλατοδρόμιο
 • Προπόνηση με βάρη
 • Πρόγραμμα διατροφής  για κάθε αθλητή ξεχωριστά
 • Κολύμβηση
 • Ασκήσεις αντιστρές πριν τον αγώνα
 • Διορθωτικές ασκήσεις προβλημάτων υγείας
 • Συμμετοχή σε όλους τους σημαντικούς αγώνες της Ομοσπονδίας

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ:
Στην Ακαδημία  μπορούν να συμμετέχουν αρχάριοι  αθλητές από 3,5 ετών και άνω .
Το πρόγραμμα στοχεύει να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στο κολύμπι και να νιώθουν ασφαλή μέσα στο νερό .
Βασικά είναι σχεδιασμένο να δώσει στους μικρούς αθλητές μία θετική εμπειρία μάθησης  αναπτύσσοντας προοδευτικά τις δυνατότητες που έχουν .

Το πρόγραμμα αποτελείται από οκτώ στάδια :

 1. Είσοδος και έξοδος από το νερό .
 2. Έλεγχος της αναπνοής και κολύμπι κάτω από το νερό
 3. Αλλαγή διεύθυνσης και θέσης
 4. Κολύμπι  εμπρός , πίσω και πλαγίως
 5. Γενική και προσωπική ασφάλεια μέσα στο νερό
 6. Παροχή βοήθειας σε τρίτους που τυχόν βρίσκονται σε κίνδυνο
 7. Εισαγωγή στα τρία στυλ κολύμβησης
 8. Εξάσκηση της τεχνικής κολύμβησης
 9. Συμμετοχή σε διασυλλογικούς αγώνες

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ :
Κατά το προηγούμενο αγωνιστικό έτος 2006-207 , ξεχώρισαν  κάποιοι αθλητές της Ακαδημίας  , που έχουν τις ικανότητες να συμμετέχουν εφόσον το επιθυμούν στο αγωνιστικό τμήμα κολύμβησης.
Οι στόχοι , η τακτική και το προπονητικό πρόγραμμα είναι το ίδιο με αυτό του αγωνιστικού τμήματος ποδηλασίας .


3thlonΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΡΙΑΘΛΟΥ :
Επειδή το Τρίαθλο είναι ένα άθλημα που απαιτεί ιδιαίτερες ικανότητες και αντοχές, πλαισιώνεται από τους αθλητές των αγωνιστικών τμημάτων κολύμβησης και ποδηλασίας .
Αυτή τη στιγμή αποτελείται από 15 αθλητές που οι επιδόσεις τους είναι πολύ καλές .
 Ήδη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τριάθλου 2007 καταλάβαμε τις ποιο κάτω θέσεις:

 • 4η θέση   Γιαννιτοπούλου Ειρήνη
 • 5η θέση   Κολλάρας Αργύρης
 • 6η θέση   Συμνιώτη Σοφία
 • 8η θέση   Καστραντάς Χαράλαμπος
Δημοσιεύθηκε στις 2009-05-11
Επιστροφή